Skontaktuj się z nami
+48 785 526 470
[email protected] Formularz kontaktowy

Sokół pustułka o imieniu IRON, jest średniej wielkości ptakiem z rodziny sokołowatych który zamieszkuje prawie całą Europę.

W Polsce dawniej liczny ptak lęgowy , obecnie jego populacja się zmniejsza i jest już mniej widoczny . Zamieszkujący blisko terenów uprawnych , teraz zasiedla też osiedlowe blokowiska tworząc gniazda na gzymsach.

Samica jest większa od samca, różni się też ubarwieniem. Samiec ma głowę w kolorze popielatym, na ogonie widoczny czarny pas. Samica brązowa, mocno kropkowana oraz na ogonie widoczne pręgi.

Pożywienie różni się w zależności od występowania, w obszarach wiejskich żywi się myszami, kretami, nornicami i owadami, natomiast  te zamieszkujące tereny miejskie głównie małymi ptakami jak wróble itp.

Sokół pustułka jest bardzo zwinnym i szybkim łowcą. W naturze można zaobserwować jak zawisa w miejscu jak helikopter, wypatrując swojej zdobyczy po czym ostro pikuje w dół. Niestety niewielkie rozmiary pustułki nie pozwalają mu polować na duże zdobycze.

Jest to ptak objęty ochroną gatunkową, możemy pomagać zawieszając budki lęgowe.

Aktualności
2403.22
Płoszenie gawronów to czysty park
Jak co roku na wiosnę dbamy o parki miejskie aby nie gawrony nie zakładały gniazd. Przy wsparciu... więcej
2001.22
Ochrona stadionów przed gawronami
Zabezpieczamy tereny znanego klubu piłkarskiego przed niszczeniem murawy, elewacji oraz terenów... więcej
1008.21
Pokaz ptaków drapieżnych
Na pikniku pt. "Natura i Kultura" wykonaliśmy pokaz ptaków drapieżnych. Nad głowami... więcej
Zobacz wszystkie
Zaproś nas do przedszkola lub szkoły wypełniając formularz.
Na pewno się z Tobą skontaktujemy!