Skontaktuj się z nami
+48 785 526 470
kontakt@ptakidrapiezne.pl Formularz kontaktowy

 

 

Puszczyk mszarny o imieniu Borys, jest dużym ptakiem z rodziny puszczykowatych. Bardzo łatwy do rozpoznania z pośród innych gatunków sów, duża kolista szlara oraz żółte oczy. Skrzydła i ogon długie i zaokrąglone. Samica zawsze większa od samca, jednak ubarwiona jednakowo.

Puszczyk mszarny jest upierzony od dzioba aż do szponów.

Dzięki temu że sowy mają swój bezszelestny lot, który pomaga zbliżyć się do ofiary z zaskoczenia nazywane są "Duchami Puszczy".

Bardzo rzadki ptak do zaobserwowania , w Polsce odnotowany pierwszy lęg w kraju na Polesiu Lubelskim.

             Rozmiary
długość ciała ok. 65-70 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 135-145 cm
             Masa ciała
ok. 750-1400 g
Gniazdo
Zwykle w gniazdach innych dużych ptaków lub na wierzchołku ułamanego pnia
Pożywienie
Niewielkie gryzonie, głównie norniki. Sporadycznie chwyta też ptaki, płazy, gady i owady. Poluje zwykle z zasiadki, spadając na ofiarę z gałęzi, słupa. Może również zawisać w powietrzu czy wypatrywać ofiar z ziemi lub niskich krzaków. Często dopada ofiary poruszające się pod śniegiem. Poluje raczej na terenach otwartych – polanach, zrębach, torfowiskach, skrajach lasu.

 

 

 

Aktualności
2409.20
Ochrona biologiczna przed gołębiami
Gołębie miejskie to coraz większy problem dla miast , rozmnażające się w bardzo szybkim... więcej
1908.20
Ochrona plantacji borówki amerykańskiej
Już od dobrych paru lat współpracujemy z dużą plantacją borówki amerykańskiej, która... więcej
1105.20
Płoszenie gawronów metodą sokolniczą 2020
Jesteśmy po raz kolejny z usługą płoszenia gawronów w parkach miejskich. Cieszymy się ze... więcej
Zobacz wszystkie
Zaproś nas do przedszkola lub szkoły wypełniając formularz.
Na pewno się z Tobą skontaktujemy!