Skontaktuj się z nami
+48 785 526 470
kontakt@ptakidrapiezne.pl Formularz kontaktowy

 

 

Płomykówki to najbardziej rozpowszechniony z pośród sów gatunek na świecie. Zamieszkuje wszystkie kontynenty oprócz Antarktyki.Obie płci ubarwione jednakowo, ale samice są nieco większe od samców. Sylwetka smukła, skrzydła długie i wąskie. Szlara w kształcie serca, która działa jak talerz skupiający dźwięki. Uszy ułożone asymetrycznie, dzięki czemu dźwięk dociera do każdego ucha w innym czasie. Kolor oczu czarny, potrafi widzieć prawie całkowitej ciemności.

            
             Wymiary
długość ciała: ok. 35 cm
rozpiętość skrzydeł: ok. 80-93 cm
masa ciała: samce ok. 310 g, samice ok. 349 g

Znane są ze swojego specyficznego chrapliwego okrzyku, nie pohukują w przeciwieństwie do innych sów.  Zamieszkują blisko osad ludzkich, zajmuje opuszczone wiejskie zabudowania takie jak nasze strychy, stare stodoły oraz wieże kościołów. Ubarwienie pomaga się kamuflować , tak by była niewidoczna.

Nasze płomykówki o imieniu Gucio i Maja są rodzeństwem, chociaż różnią się między sobą ubarwieniem.

 

Aktualności
3003.21
Parków miejskich pilnują sokoły i jastrzębie.
Co roku zaczynający się okres lęgowy gawrona spędzamy na świadczeniu usługi sokolnicze na... więcej
0302.21
Ochrona biologiczna murawy na stadionie.
Kolejna nasza realizacja z ochroną biologiczną terenów zielonych, dokładnie to płoszenie... więcej
2409.20
Ochrona biologiczna przed gołębiami
Gołębie miejskie to coraz większy problem dla miast , rozmnażające się w bardzo szybkim... więcej
Zobacz wszystkie
Zaproś nas do przedszkola lub szkoły wypełniając formularz.
Na pewno się z Tobą skontaktujemy!