Skontaktuj się z nami
+48 785 526 470
kontakt@ptakidrapiezne.pl Formularz kontaktowy

Jastrząb, jastrząb gołębiarz ( łac. Accipiter gentilis) - średnich
rozmiarów ptak drapieżny zasiedlający Europę, Azję i Amerykę Północną.
Zamieszkuje tereny leśne i można go spotkać w całej Polsce, od nizin
po góry. Kiedyś ptak bardzo liczny, niestety teraz przeżywa spadek
swojej liczebności, między innymi przez miłośników gołębi, którzy
niszczą populację tych doskonałych łowców.
Jastrzębie są ptakami bardzo zwinnymi, dzięki długiemu ogonowi
potrafią poruszać się między drzewami, dokonując nagłych zwrotów.
Latają nisko wykorzystując różne osłony otoczenia, by stać się jak
najmniej widocznymi.


Ten wszechstronny łowca ma bardzo duży wachlarz jedzenia na które poluje.

Swoją nazwę jastrząb gołębiarz wziął od pokarmu, który sobie specjalnie upodobał, czyli gołębi. Zdobycz, którą sobie upolował skubie z futra lub sierści, część niestrawionego pokarmu wydala dnia następnego w formie wypluwki,  która czyści przełyk. Jastrząb swoją uniwersalnością podbił serca sokolników jako skuteczny łowca podczas polowania. Samiec ma wagę od 570 g do 1000 g natomiast samica od 850 do 1600 g, łupem samicy są większych rozmiarów zwierzęta. Kolor tęczówki oka jak i upierzenia młodych ptaków zmieniają się z wiekiem, młody ptak ma żółty kolor oka, który zmienia się na pomarańczowy do krwistoczerwonego. Szata upierzenia w pierwszym roku ma kolor brunatny, który zmienia się w stalowoszary.

Aktualności
0307.19
Pokaz sokolniczy w Arboretum w Wojsławicach
Pokaz sokolniczy dla jednego z naszych stałych klientów, który organizuje super eventy. Ptaki... więcej
0706.19
Magiczne urodziny z naszym udziałem
W tym magicznym miejscu w środku czerwca blisko Warszawy jest śnieg ;) Nasz pokaz jest jedną... więcej
1004.19
Usługi sokolnicze w parkach
Jak co roku początek wiosny spędzamy w parkach miejskich, płosząc gawrony. Płoszymy niechciane... więcej
Zobacz wszystkie
Zaproś nas do przedszkola lub szkoły wypełniając formularz.
Na pewno się z Tobą skontaktujemy!